maandag 15 juni 2009

Outlook? Echt niet!

Dit weekend moest, in opdracht van onze Franse bazen, de mailvoorziening op het werk overgezet worden van Lotus Notes naar Microsoft Exchange. Er zullen vast voordelen zitten aan een dergelijk migratie, maar ik heb ze nog niet kunnen ontdekken. Om maar een paar punten te noemen wat niet echt een voordeel is te noemen:

  • Kon ik vroeger met een willekeurige emailprogramma m'n mail lezen, nu kan dit alleen nog maar via de door Microsoft voorgeschreven client. En laat daar nu geen Linux versie van te bestaan.

  • De webinterface is voor de gebruikers van een browser anders dan Internet Explorer zo kaal, dat je binnen de korste keren RSI hebt van al het klikken met de muis. En iets eenvoudigs als 2 mailtjes tegelijkertijd bekijken is niet mogelijk.

  • Als ik nu mail verstuur vanuit Outlook, dan krijgt de ontvanger mail van 'Dekker Matthijs'. En zo heet ik toch echt niet. De beheerders vertellen me dat dit niet anders kan, omdat er anders in het adresboek niet gezocht kan worden. Right...
    Dus nu krijgen klanten mailtjes met 'rare' namen. Dat komt vast heel professioneel over, een ICT bedrijf dat z'n eigen mail niet eens op orde krijgt.Met wat slimme trucs is er gelukkig heel wat schade te herstellen. Ik maak een nieuw GMail account aan, waarin ik m'n werkmail wil ontvangen. Ik kan via IMAP verbinding maken met GMail en daarmee heb ik de mogelijkheid om m'n vertrouwde mailclient (op Linux) te blijven gebruiken. In GMail stel ik in dat ik namens mijn werkmailadres email wil verzenden.
Na het aanmaken van het GMail account log ik in in Outlook2007 en ga ik aan de slag:

  • Ik begin met het aanmaken van een mailregel, die alle mail, welke aan mij is gericht, doorstuurt (redirect) naar het GMail adres.

  • Een tweede mailregel stuurt de mail door die niet aan mij is gericht. Dat is nodig voor alle mail waarbij ik op de CC of BCC lijst sta.

  • Ik klik op de link in het emailtje van Google, om het gebruik van het werkemailadres vanuit de GMail box toe te staan.

  • Verder plan ik in m'n Exchange kalender een doorlopende afspraak tot aan m'n pensioen, die de hele dag duurt. Daarmee voorkom ik dat mensen in die agenda gaan kijken om afspraken met me te plannen. Mijn prive afspraken stonden al lang in Google Calendar en met het toevoegen van een extra calendar zijn de werkafspraken ook makkelijk te herkennen.

  • Natuurlijk loopt een Exchange mailbox wel geleidelijk aan vol, zeker met een limiet van 500 MB. In Outlook zit een instelling om automatische archivering in te stellen, die elke 14 dagen mailtjes ouder dan 6 maanden opruimt. Dat is wel goed, want ik heb die mail dan alllang in GMail staan.


De eerste dag na de migratie zijn ze op kantoor nog druk bezig met allerlei problemen op te lossen. De verbinding met Frankrijk ligt er regelmatig uit en dan kan niemand bij z'n mail. Gelukkig heb ik daar geen last van, want de verbinding tussen Frankrijk en Google is prima in orde. En als ik mail verstuur, dan komt dit gewoon van 'Matthijs Dekker'.

Het kost wat moeite om tegen de stroom in te zwemmen (Linux te gebruiken), maar onmogelijk is het niet. Nu is het wachten tot men in Frankrijk besluit dat doorsturen van email niet langer is toegestaan en ik alsnog moet branden in de hel Outlook moet gebruiken.

5 opmerkingen:

Niek zei

Jij verdient je geld met het omzeilen van de regels van je bedrijf?

Ilse zei

Het is allang geen geheim meer, maar als ik dit soort dingen van je lees, denk ik alweer: "Ik mag jou wel, Matthijs Dekker"
:-)))))

Matthijs zei

Nee, mijn werk bestaat o.a. uit het opheffen van technische limitaties en de inzetbaarheid van ICT middelen te vergroten. ;-)

Dennis zei

sjee. die fransen willen dus hebben dat je altijd via je achternaam kan vinden .. zucht ..

outlook is gewoon een drama en dan werk ik nog in outlook2003 ..

Och wie weet ... misschien .. ooit gaan we ergens anders naar over ;-)

Saskia zei

Da's niewaar van die naam. Mijn Franse bazen hebben een paar jaar geleden dezelfde switch gemaakt (boehoe) maar mail van mij ziet er gewoon netjes uit.

Ik ben uiteindelijk toch helemaal gewend geraakt aan Outlook, gaat jou ook lukken. Je kunt het! ;-)